Henk te Slippe en Bert Bollen.
Henk te Slippe en Bert Bollen.

Amerikaanse showtrucks te zien op Oldtimerfestival

Agenda

MEDDO - Liefhebbers van Amerikaanse showtrucks van merken als Peterbilt, Kenworth, Mach en Freightliner komen zaterdag 19 en zondag 20 september tijdens het 22stge Oldtimerfestival weer aan hun trekken. Meer zelfs dan vorig jaar toen ze hun debuut maakten. Toen waren er op het terrein aan de Illegoorweg in Meddo 4 van deze 'monsters' te zien, deze keer worden dat er tussen de 7 en 10, aldus voorzitter Henk te Slippe en bestuurslid Bert Bollen van de organiserende Stichting Contactgroep oldtimers Achterhoek (SCA).

Door Bart Kraan

De mensen die deze grote vrachtwagens komen bekijken, krijgen zowel de buiten- als de binnenkant te zien. "De deuren van de trucks staan open'', zo geeft Bollen aan "En als je het netjes aan de eigenaren vraagt, mag je er ook in gaan zitten'', aldus Te Slippe, volgens wie de uitbreiding van het aantal Amerikaanse showtrucks, eigendom van leden van de US Heavy Duty Truck Owners Club, min of meer model staat voor de groei van het Oldtimerfestival in de afgelopen jaren. "We zijn klein begonnen. De uitgenodigde clubs kwamen aanvankelijk met een klein aantal leden, later werden er dat meer. Op die manier zijn we aan onze grote verscheidenheid van materiaal gekomen.''

Voor die verscheidenheid van materiaal zorgen naast de leden van de US Heavy Duty Truck Owners Club onder meer de Citroen Club Nederland, de Magirus-Deutz-club (brandwagens, vrachtwagens en bestelwagens) en de Unimog Club Nederland. De Unimog was aanvankelijk bedoeld als langzaam landbouwvoertuig, maar wordt tegenwoordig vooral gebruikt als vrachtwagens, onder meer door diverse legers. De Unimogs trekken tijdens het Oldtimerfestival van Meddo altijd een behoorlijk aantal toeschouwers, de SCA stelt hun aanwezigheid dan ook zeer op prijs. "Ze komen elk jaar terug'', aldus Bollen. Het aanbod op zaterdag 19 en zondag 20 september bestaat uit meer ongeveer 1050 voertuigen, waaronder 530 tractoren, 150 personenauto, 78 vrachtwagens, stationair materiaal en zogeheten salonwagens, die worden gebruikt door rondtrekkende zigeuners. "Bij een van de wagens die bij ons te zien zijn, loopt een vrouw die als zigeunerin is verkleed'', vertelt Bollen.

Met een aantal van 1050 voertuigen zit de SCA aan de grens, meer kunnen er niet worden toegelaten. "Dan stoppen we, anders komt de veiligheid in gevaar en kan het publiek niet meer tussen de voertuigen'', aldus Te Slippe. Bollen: "Voor ons wordt het dan ook moeilijk om overzicht te houden.''

Tijdens de 22ste editie van het festival staan ook weer diverse demonstraties op het programma. Zo staan er diverse stationair draaiende motoren en 2 dorsmolens, waarbij het publiek uitleg kan krijgen over de manier waarop deze machines hun werk doen. Er zijn voor het eerst demonstraties met tractoren, vrachtauto's en gazonmaaiers van het merk International. Om ruimte te scheppen voor die demonstraties besloot de SCA het aantal auto's met 50 te verminderen.
"Die mensen mogen een keer komen'', aldus Te Slippe. "Volgend jaar krijgt een ander merk de kans.''
Tenslotte vinden zondag 20 september voort het eerst op het Oldtimerfestival roofvogelshows plaats. "De mensen willen eens wat anders'', verklaart Bollen. "We hebben wel eens gedacht aan demonstraties met modelvliegtuigjes, maar we willen het niet te gevaarlijk maken.''

Het festival is ook interessant voor mensen die uit zijn op een koopje, want er staan 80 marktkramen met onder meer kleding, schoenen, speelgoed en tupperware. "Een aantal bezoekers komt puur voor de markt. Ze betalen entree en lopen meteen naar de markt en het eetplein, die gaan niet eens naar de oldtimers kijken'', vertelt Te Slippe. Op zondag 20 september kunnen mensen die op het eetplein bijvoorbeeld een patatje of een pannenkoek gaan eten, genieten van muziek van het Ulftse dweilorkest Over de rooie. "Die mensen spelen muziek voor jong en oud, we hopen dat door de muziek de bezoekers iets langer blijven zitten.''
Uiteraard is er ook het nodige voor de kinderen te doen. Zo zijn er een springkussen en een draaimolen, rijdt er een kindertreintje rond en kunnen de jongste bezoekers genieten van een suikerspin en popcorn.

Aldus ontstaat een festival dat niet veel afwijkt van voorgaande edities, maar in de optiek van de SCA toch een heel bijzondere sfeer kent. "Omdat er van alles te zien is'', aldus Te Slippe.
Het 22ste Oldtimerfestival is zaterdag 19 en zondag 20 september toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs bedraagt 7 euro, kinderen tot en met 12 jaar hebben vrij toegang. Parkeren kost een euro.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant