Jan Willem Kruisselbrink hoopt op veel glasvezelaanmeldingen, want het is geen 1889 meer. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Jan Willem Kruisselbrink hoopt op veel glasvezelaanmeldingen, want het is geen 1889 meer. Foto: Bernhard Harfsterkamp

'Vergeet je niet aan te melden voor glasvezel!'

Algemeen

Jan Willem Kruisselbrink: 'Nu niet? Dan nooit.'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Hoewel Jan Willem Kruisselbrink er van overtuigd is dat minstens 50% van de bewoners van het buitengebied zich zal aanmelden om aangesloten te worden op glasvezel, is hij er nog niet helemaal gerust op. Vanaf 17 mei kunnen de bewoners zich aanmelden. Kruisselbrink weet dat er na ruim twee weken nog niet heel veel aanmeldingen binnen zijn. Aanmelden kan tot 11 juli. Als er dan geen 50% deelname is dan komt er geen glasvezel. "Nu niet? Dan nooit", zegt hij. Voor zijn eigen geruststelling en hartslag zou hij fijn vinden wanneer niet heel veel mensen zich pas op het laatste moment aanmelden of dat zelfs vergeten.

Nog niet iedereen ziet het voordeel
Jan Willem Kruisselbrink is een van de ongeveer 600 ondernemers in het buitengebied van Winterswijk. Hij heeft een bouwbedrijf aan de Grote Veldweg in Corle, waar hij ook woont met zijn vrouw en kinderen. Ook zijn vader en moeder wonen er nog. Hij denkt dat de meeste bedrijven zich wel zullen aanmelden. "Die weten wel hoe belangrijk een snelle internetverbinding is voor hun werk." Hij maakt zich echter vooral zorgen over de ruim 1800 andere bewoners. Die zien volgens hem nog niet allemaal het voordeel. Of ze zijn teveel bezig met welke televisiezenders ze kunnen krijgen, want er zijn drie aanbieders (providers) die verschillende pakketten aanbieden. "Denk daar niet te lang over na", zegt Kruisselbrink. Het belangrijkste is immers dat bij alle drie aanbieders de internetsnelheid heel goed is.

Geen 3600 euro meer, maar een tientje in de maand
In Winterswijk is de Coöperatieve Breedband Buitengebied Winterswijk (CBBW) al enige jaren bezig om glasvezel aangelegd te krijgen. Een paar jaar geleden was het bijna zover dat er gestart kon worden, maar Europese regeltjes belemmerden het, want een provinciale bijdrage werd als ongeoorloofde staatssteun beschouwd. In december 2015 kwam echter het bericht dat CIF (Communication Infrastructure Fund), een beleggingsfonds, wil investeren in de aanleg van glasvezel. Was er bij het eerdere initiatief nog sprake van een eigen bijdrage van 3600 euro, nu kost aansluiting op glasvezel een tientje in de maand (en daarboven op komen dan nog de maandelijkse kosten voor de provider). "Toch denken sommige mensen nog steeds dat ze die 3600 euro moeten betalen", zegt Kruisselbrink. "Dat is niet zo."

Niet gokken op de buurman
Later aansluiten op glasvezel kan wel, maar er moet dan extra betaald worden. Maar als de 50% niet gehaald wordt gaat het hele verhaal niet door. "Je moet niet gokken dat de buurman wel meedoet, en dat jij nog wel even kunt wachten", zegt Kruisselbrink, "want als er onvoldoende buurmannen zijn ……" Intussen worden er door diverse partijen bewoners benaderd om mee te doen. De CBWW heeft nog steeds ruim 20 ambassadeurs, die bij mensen op bezoek zullen gaan. In verschillende buurtschappen zoals in Kotten en Miste worden aanmeldavonden georganiseerd. En op 16 juni om 20.00 uur is er een avond van de Ondernemers Buitengebied Winterswijk (OBW) bij Wenninkhof in Meddo. Ook de drie aanbieders gaan bij de bewoners op bezoek. "Overal zijn mensen actief om mensen over de streep te trekken", zegt Kruisselbrink. Zelf gaat hij de ruim 200 huishoudens in Corle zeker nog benaderen. "Overal zal ik een briefje door de bus doen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant