Opnieuw geen steun voor cameratoezicht op invalswegen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Opnieuw geen steun voor cameratoezicht op invalswegen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Winterswijks Belang op herhaling

Algemeen

Opnieuw geen steun voor cameratoezicht

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Vorig jaar pleitte Winterswijks Belang (WB) al enkele keren tevergeefs voor cameratoezicht 'langs de belangrijkste routes van en naar Winterswijk'. De beelden zouden gebruikt kunnen worden bij het opsporen van criminelen. Burgemeester Thijs van Beem legde opnieuw geduldig uit dat hij geen mogelijkheden ziet om de camera's te rechtvaardigen. Daarvoor moet er immers een acuut openbare ordeprobleem zijn. Henk-Jan Tannemaat bleef er echter van overtuigd dat camera's kunnen en moeten. Nadat de andere raadsfracties tegen de motie van WB hierover hadden gestemd, kondigde hij aan er in de toekomst op terug te komen. "Het duurt hier wel vaker langer, zoals met het openluchtzwembad, voordat het kwartje valt."

Overal camera's
Tannemaat verwees naar de talloze camera's die overal in Nederland hangen om bijvoorbeeld snelheidsovertredingen vast te leggen. Hij snapte er dan ook niets van dat dit wel mag, maar dat er geen camera's in Winterswijk mogen worden opgehangen. Volgens de burgemeester kan de officier van justitie dit alleen doen bij opsporing van misdaden, maar daar is nu geen sprake van. Hij zelf heeft alleen de bevoegdheid bij zware openbare ordeproblemen, zoals die tijdelijk speelden op de Scholtenenk. Daar hielp het cameratoezicht en kon het na een tijd worden opgeheven. Maar altijd moet eerst goed bekeken worden of het wel het juiste middel is. De verwachting dat Winterswijk aantrekkelijker zou worden voor criminelen is geen goede reden.

Talloze mogelijkheden
De andere raadsfracties hadden verschillende argumenten om tegen te zijn, zoals het schaden van de privacy. Frank Roerdinkholder (VVD) zei dat camera's bij belangrijke invalswagen niet zal helpen. Wie kwaad wil heeft volgens hem talloze mogelijkheden om Winterswijk ongezien in te rijden of te verlaten. "We vragen ons ook af of het de veiligheid wel vergroot." Hij maakte bezwaar tegen het beeld dat leek te ontstaan dat alleen WB op komt voor de veiligheid van burgers. "Dat wij tegen cameratoezicht zijn betekent niet dat wij de veiligheid in gevaar willen brengen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant