Villa Mondriaan krijgt voor 2017 extra geld van de gemeente. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Villa Mondriaan krijgt voor 2017 extra geld van de gemeente. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Villa Mondriaan krijgt voor volgend jaar meer geld

Algemeen

Breed draagvlak in gemeenteraad voor museum

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Tijdens de behandeling van de kadernota bleek dat de Villa Mondriaan op veel sympathie kan rekenen van de gemeenteraad. Henk-Jan Tannemaat van Winterswijks Belang (WB) noemde het museum een "prachtige parel" die aan het assortiment van Winterswijk is toegevoegd. WB wil het museum blijven steunen 'ook als het extra geld nodig heeft om haar positie verder te versterken'. Wim Elferdink (CDA) noemde de gevraagde 30.000 extra een goede investering "als daardoor beduidend meer mensen naar Winterswijk getrokken kunnen worden." Ook de andere fracties waren bereid de Villa Mondriaan extra geld te geven. Alleen de SP was tegen. Deze partij wil de subsidie aan het museum zelfs helemaal stopzetten.

Voor nieuwe expositie
Met een motie wilde WB het museum zelfs al voor de komende drie jaar de extra subsidie geven. Wel met de voorwaarde dat de Villa Mondriaan in de zomer met een goed onderbouwd plan komt en zelf extra inkomsten genereert, zoals voorzitter Hans Esmeijer vorige week toezegde bij het inspreken in de commissievergadering. Het CDA wilde nog niet verder gaan dan een jaar. De extra bijdrage die gebruikt zal worden voor een expositie in het kader van 'Van Mondriaan tot Dutch design', waarmee volgend jaar het honderdjarig bestaan van de kunststroming De Stijl wordt herdacht, vond Elferdink een 'concrete vraag die actueel is'. Ook D66 en PvdA vonden dat begonnen moet worden met een verhoging voor één jaar.

Gedegen meerjarenplan
Wethouder Rik Gommers zei na het bespeuren van het draagvlak in de raad, dat Burgemeester en Wethouders al eerder dan in het najaar, wanneer de subsidieverhoging formeel verwerkt zal zijn in de nieuwe begroting, het extra bedrag wil toezeggen. Tenslotte moet de Villa Mondriaan met de voorbereidingen voor volgend jaar kunnen starten. "Voor de jaren daarna vragen wij van het museum een gedegen meerjarenplan." Voorwaarde voor de subsidie zal ook zijn, dat het museum zelf 30.000 euro bij andere financiers ophaalt. WB trok daarna de motie in.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant