Voorlopig vertrekt de bus naar Groenlo en Enschede nog steeds bij het station. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Voorlopig vertrekt de bus naar Groenlo en Enschede nog steeds bij het station. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gemeenteraad tegen opheffen buslijn naar Groenlo

Algemeen

Petitie voor behoud buslijn 73 in enkele dagen al veel ondertekend

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In Winterswijk is commotie ontstaan over het mogelijk opheffen van lijn 73, de buslijn naar Groenlo. In de nieuwe visie van de Provincie Gelderland over het openbaar vervoer wordt aangegeven dat de busverbinding kan vervallen, omdat er ook de mogelijkheid zou zijn om met de trein naar Groenlo te reizen. Een definitief besluit is er nog niet over genomen. Toch vond de gemeenteraad het verstandig om met algemene stemmen een motie aan te nemen, waarin wordt uitgesproken dat de buslijn gehandhaafd moet worden.

's Morgens altijd vol
Van de lijn naar Groenlo wordt door veel studenten gebruik gemaakt, die op weg zijn naar Enschede. Zouden ze eerst met de trein moeten, dan zouden ze in Lievelde, waar station Lichtenvoorde/Groenlo ligt, over moeten stappen op een bus naar Groenlo, waar ze opnieuw moeten overstappen op de bus naar Enschede. Dit kost meer tijd en geld. Van de bus naar Groenlo wordt vooral 's morgens en aan het eind van de middag als de meeste studenten onderweg zijn goed gebruik gemaakt. Overdag is het veel rustiger in deze bus.

Weggegooid geld
Carla te Voortwis (CDA) die de motie toelichtte, is er erg ongelukkig mee. "De provincie gaat er klakkeloos van uit, dat het alleen om Winterswijk-Groenlo gaat." Ze noemde het eventueel opheffen van de lijn een 'verschraling van het aanbod aan openbaar vervoer'. Ze wees er op dat er eerder al vele uren in zijn geïnvesteerd in overleg om de buslijn overeind te houden. Ook heeft de provincie geld geïnvesteerd in het verbeteren van de halte bij het streekziekenhuis. Dat zou dan weggegooid geld zijn.

'Enschede wordt onbereikbaar'
Tom van Beek (VVD), die hierover al schriftelijke vragen aan Burgemeester en Wethouders had gesteld, noemde het een 'motie door commotie', wat hij niet verkeerd vond. Bij hem was de verbazing eveneens groot geweest dat een goed gebruikte buslijn dreigt te worden opgeheven. "We willen juist de studerende jeugd in onze regio houden. Dan mag zo'n buslijn niet in één pennenstreek door de provincie worden weg gestreept. Enschede wordt dan onbereikbaar." De vele reacties op Facebook en dat er in enkele dagen al 536 ondertekenaars van een petitie voor behoud van de buslijn zijn, zeggen genoeg vindt Van Beek. Daarom heeft hij al contact opgenomen met VVD-gedeputeerde Conny Bieze, die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer.

'Niet zelf op de rem staan'
Wethouder Rik Gommers zei dat de gemeente als onderdeel van de Regio Achterhoek al had gereageerd richting provincie met een eigen Achterhoekse visie op het openbaar vervoer. Daarin komt het opheffen van de buslijn naar Groenlo niet voor. Hij zij wel bereid te zijn samen met de provincie te kijken naar andere oplossingen. De bus zit immers slechts enkele keren per dag vol. Voor die momenten moet de bus zeker blijven, maar over de minder drukke momenten op de dag kan gediscussieerd worden. "Het signaal van de motie is goed." De suggestie van Tom van Beek om niet te investeren in het opknappen van de fietsenstalling bij het station en de halte bij het streekziekenhuis totdat er duidelijkheid is of de bus naar Groenlo blijft rijden, wees de wethouder af. "Wij willen een goede buslijn met goede haltes. Daarom gaan wij niet zelf op de rem staan." De raadsfracties met vertegenwoordigers in Provinciale Staten zeiden behoud van de buslijn te zullen bespreken met hun partijgenoten. Een dag later deelde Gommers tot ieders verrassing overigens mee dat lijn 73 niet wordt opgeheven. De provincie wil echter wel kijken hoe er met parallelle vervoersvormen zoals bus en trein moet worden omgegaan.

De petitie 'Buslijn 73 moet blijven' kan hier ondertekend worden: http://www.thepetitionsite.com/nl/851/680/325/petitie-buslijn-73-moet-blijven/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant