Foto: Henk van den Burg
Foto: Henk van den Burg

Geef de bij een bloemetje

Algemeen

ACHTERHOEK - Bijen, vlinders en andere insecten hebben het moeilijk en kunnen wel wat hulp van erfeigenaren gebruiken. Zo kan het aanplanten van een fruitboomgaard, een solitaire linde, het zaaien van een speciaal bloemenmengsel of het plaatsen van een bijenhotel een belangrijke toevoeging zijn. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert een speciale actie in de Achterhoek waarbij bewoners van het landelijk gebied een ecologisch maatwerkerfadvies kunnen krijgen met speciale aandacht voor bijen en andere insecten. Wie zijn perceel bijvriendelijk wil inrichten, kan zich aanmelden via het aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl.

De adviseur geeft advies over de eventuele nieuwe aanleg en het onderhoud van landschappelijke beplanting op iemands perceel. Hierbij valt te denken aan hagen, knotbomen, hoogstamboomgaarden, een bijen- of vogelbosje, speciaal bloemenmengsel voor bijen. De adviseur zorgt voor beplanting met verspreide bloeitijden voor de bijen en met schuil- en nestgelegenheid voor dieren. Samen met de eigenaar wordt gekeken naar de mogelijkheden om op het perceel struiken en bomen aan te planten die passen in de omgeving en zorgen voor meer diversiteit. Na een rondje over het erf, wordt aan de keukentafel direct het inrichtingsplan opgesteld. Hier kan men zelf zien hoe het ontwerp voor een perceel vorm krijgt. Ook kan men het gewenste plantmateriaal via SLG tegen een gereduceerd tarief bestellen en op een centrale locatie in Gelderland ophalen.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland zet zich in voor het behoud en herstel van het landschap in het buitengebied. In de loop der jaren zijn veel landschapselementen verdwenen, doordat deze landschapselementen niet meer de functie van vroeger vervullen. Poelen als drinkplaats voor vee en heggen als veekering zijn niet meer nodig. Toch is het belangrijk deze elementen in het landschap te behouden. Niet alleen voor het landschapsbeeld, maar ook als voedsel voor bijen en nestgelegenheid voor de steenuil.

Voor vragen kan men terecht bij Saskia Bemer van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, telefoon 026 3537444 of s.bemer@landschapsbeheergelderland.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant