Afbeelding

Zwaleman | Fastfood

Algemeen

Fastfood

"Wat is dat voor raar kastje, opa?" Naast de nestkastjes, vogelhuisjes, afdakjes voor pindakaaspotten, de voedertafel en het eekhoornhuis hangen in mijn tuin ook drie bijenhotels. (Maar goed dat je voor dit soort 'bouwsels' geen leges hoeft te betalen, anders had ik in mijn eentje de financiële problemen van de gemeente Berkelland al lang opgelost).

Tja, hoe vertel je een zesjarige wat een bijenhotel is, en waarom het nodig is om bijen en andere insecten met zo'n nestel- en overwinteringsplek een beetje te helpen?
Stel je nou eens voor, dat er in de hele Achterhoek geen bij meer zou rondvliegen?, probeerde ik een pedagogisch verantwoord doemscenario. Nou, dat was helemaal niet erg, vond mijn kleindochter. "Want dan word je ook niet meer gestoken!"

Ja, het leven is nog simpel als je zes bent. Maar wij weten natuurlijk wel dat bijen, zowel de wilde als de honingbijen, onmisbaar zijn in en voor de natuur. En daarmee ook voor ons voortbestaan. Terecht dus, dat heel veel mensen op allerlei manieren proberen de bijen te helpen. In het hele land tegenwoordig, maar het begon allemaal een jaar of vijf geleden in Zutphen. Een paar Zutphenaren bedachten het: stukken groen die met elkaar een soort lint door de stad vormen. Daarin zaai je allerlei bloemen en kruiden, waarin de bijen hun voedsel kunnen vinden. Voilá, het Bijenlint was geboren. En het idee kreeg navolging. Overal kun je tegenwoordig bijenlinten vinden. Onlangs nog werd er eentje aangelegd in het Gedenkbos in Neede, met ernaast twee enorme bijenhotels. En ook op andere manieren wordt er van alles gedaan voor onze bijen. Het waterschap Rijn en IJssel bijvoorbeeld zorgt de laatste paar jaar voor zogenaamde 'bloemrijke dijken' en het IVN Oost-Achterhoek geeft samen met imkers al jaren voorlichting over (het nut van) bijen. Om zo maar een paar dingen te noemen.
En ja, dan zijn er al die particulieren, die een paar insectenhotels in hun tuin hangen. Zoals ik dus. Al moet ik bekennen dat ik twee jaar geleden ook een groot deel van mijn tuin heb laten bestraten. Makkelijk qua onderhoud, maar weer niet zo heel handig als je begaan bent met het lot van insecten.
Ik vraag me trouwens toch af, wie ik het meest plezier doe met die bijenhotels. Afgelopen week trof ik 's morgens één van de kastjes half vernield aan. Blijkbaar was in de nachtelijke uren een hongerig dier (een vogel?, een eekhoorn?) het hotelletje en z'n bewoners te lijf gegaan. Die zag daar aan mijn schuurtje geen insectenhotel hangen, maar een fastfood restaurant!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant