Zwerfkatten vormen een steeds groter probleem in de regio. Foto: Kyra Broshuis
Zwerfkatten vormen een steeds groter probleem in de regio. Foto: Kyra Broshuis

Kitty-Cat bestrijdt zwerfkattenprobleem

Algemeen

WINTERSWIJK - In het westen van het land begint het probleem van de vele zwerfkatten langzaam af te nemen. Heel anders is het in Winterswijk, Aalten en Oost Gelre. Vele honderden katten hebben geen vast onderkomen, met alle trieste gevolgen van dien.

Door Kyra Broshuis

De Stichting Kitty-Cat uit Winterswijk is vorig jaar opgericht met als doel de populatie zwerfkatten in de genoemde gemeentes te verminderen. Dat gebeurt door de volwassen poezen en katers te steriliseren en te castreren en door kittens bij gastgezinnen onder te brengen.
"Alle katten zonder duidelijke eigenaar, dus ook de zogenaamde boerderijkatten, vallen onder onze doelgroep", zo vertelt Marion Heutinck-Berentsen, oprichtster en voorzitter van de stichting. "We zijn al jaren bezig met het steriliseren en het castreren maar toch neemt het aantal zwerfkatten toe. Ik heb hetzelfde werk jarenlang in Rotterdam gedaan, daar is het probleem veel kleiner. We zitten hier nu op het niveau van de Randstad tien jaar geleden. We hebben dus nog wat werk te verzetten."

Naar de dierenarts
De zwerfkatten in deze regio opereren in groepen van vijf tot tien dieren. Op boerderijen gaat het soms wel om dertig dieren. Marion Heutinck-Berentsen en haar medewerkers vangen de dieren met een zogenaamde vangkooi waarna de volwassen dieren worden gesteriliseerd. "Bij de dierenarts laten we de volwassen kat overlopen in een dwangkooi waarna de kat het prikje krijgt om te gaan slapen voor de operatie. Na de sterilisatie blijven poezen vijf dagen in de opvang om de wond de tijd te geven om te genezen. De katers worden gelijk buiten weer losgelaten. De katers hebben namelijk een veel lichtere ingreep gehad dan de poezen. Na vijf dagen gaan ook de poezen terug naar de plek waar ze vandaan komen."

Bedenk waar je aan begint
De kittens worden ingeënt en gechipt en gaan vervolgens naar gastgezinnen. Wanneer de kittens tien weken oud zijn, mogen ze geadopteerd worden. De nieuwe eigenaar kan vervolgens de kitten tegen een gereduceerd tarief laten steriliseren bij dierenartsenpraktijk Wenters. "Het is belangrijk dat de jonge dieren goed verzorgd, ingeënt en gesocialiseerd zijn. We kijken ook kritisch naar de adoptanten; zijn de mensen geschikt om een huisdier te nemen? We zien regelmatig dat ouders een kitten willen omdat dat zo leuk is voor de kinderen. Na een paar maand is het dier volwassenen, de kinderen kijken er niet meer naar om en de ouders willen er vanaf. Dat willen we voorkomen. Als je niet van dieren houdt, moet je er ook niet aan beginnen."

Uit pure dierenliefde
Met de liefde voor dieren van Marion zelf zit het wel goed. "Het is uit pure dierenliefde dat ik dit doe. Samen met de andere vrijwilligers zijn we druk bezig met het lokaliseren van de dieren, het vangen, de verzorging en de adoptie. Voor het vangen en de opvang van de kittens zijn we op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen. Financieel is het ook een behoorlijke uitdaging", legt Marion uit. "Van het geld dat de mensen betalen voor een kitten vangen we weer nieuwe kittens op, maar worden ook de moederpoezen en katers gesteriliseerd. We zijn afhankelijk van de donaties die binnen komen. Uiteraard proberen we ook andere manieren aan geld te komen. Zo verkopen we leuke spulletjes op evenementen." Kitty-Cat is de komende periode onder andere aanwezig bij de deel-sale bij Gastgalerij Ankomm'n aan de Mentinkweg in Corle (met Pinksteren) en bij festival Hootchie Koe op 7 en 8 mei in Varsseveld.
Op de Facebookpagina van de Stichting Kitty-Cat staat welke kittens er in de opvang zitten en een goed tehuis zoeken.


www.stichtingkitty-cat.nl

www.facebook.com/Stichting Kitty-Cat

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant