Hemelvaartsfietstocht naaar Borken

Algemeen

WINTERSWIJK - Donderdag 5 mei, Hemelvaartsdag, houdt de Vereniging Het Museum weer haar traditionele dauwtrapfietstocht. Doel zijn ditmaal de Middeleeuwse muurtorens van de Duitse stad Borken.

Borken is in oorsprong een oude stad; al in 1226 kreeg men er stadsrechten. Dit hield onder meer in dat de stad het recht kreeg zich zelf te verdedigen door de aanleg van een gracht en een muur. Hierbij hoorden ook de muurtorens die op Hemelvaartsdag van binnen kunnen worden bekeken. Het betreft de Dieventoren en de Koemtoren. De Dieventoren heeft naar buiten toe een dikte van 2,20 meter en 1.75 meter aan de kant van de stad. Hij is 9 meter hoog. Zijn naam ontleent hij aan het feit dat hij langere tijd als gevangenis heeft gediend. Nu is het archief van de stad Borken er in gevestigd en gebruikt men hem als trouwzaal. De naam van de Koemtoren herinnert aan een term uit het productieproces van leer.

Er wordt in twee groepen gefietst, die vertrekken tussen 8 uur en half 9 bij Het Museum Kunst Ende aan de Misterstraat in Winterswijk. Om 14 uur worden de fietsers in Winterswijk terug verwacht. Vooraanmelding is noodzakelijk omdat een koffietafel is inbegrepen. Dit kan bij Wout Roelofsen (tel. 516749) of Wim Scholtz (tel. 513044).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant