Jan Wilm met Normaal op het Bevrijdingsfestival in Zwolle.
Jan Wilm met Normaal op het Bevrijdingsfestival in Zwolle.

Afscheid Normaal nieuw begin voor Jan Wilm Tolkamp

Algemeen

"Ik durfde nooit in mijn eentje op te treden, nu ineens wel"

Door Henri Walterbos

AALTEN - 'Elk einde is een nieuw begin.' Een cliché wellicht, maar waar. Voor Jan Wilm Tolkamp in ieder geval. Op zaterdag 19 december 2015 stond hij voor het laatst met Normaal op het podium in een uitverkocht Gelredome. Het 'slotakkoord' kreeg een onverwacht staartje voor hem. Heel 'Toevallig.' Het nummer met de gelijknamige titel werd totaal onverwacht 'een hit'. Hij had het speciaal voor Gelredome geschreven. Het nummer stond op de cd '40 Joar Normaal', en op de setlist voor Gelredome. Het scheelde echter weinig of het nummer was niet eens gespeeld die avond.

Jan Wilm hierover. "Tijdens de generale repetitie anderhalve dag voor het concert bleek dat de tijd tussen het nummer 'Toevallig' en de setwissel naar een ander podium te lang duurde. De band zou zich nooit zo snel kunnen verplaatsen, was men van mening. Het werd om die reden geschrapt." Jan Wilm liet het er echter niet bij zitten. "Ik wilde het per se spelen omdat het speciaal voor de anhangers geschreven was. Ik heb tegen Bennie gezegd dat ik het dan wel in mijn eentje zou doen. Dat was goed."
En zo geschiedde, met de nodige gevolgen echter. Het solo-optreden gaf een nieuwe wending aan zijn leven, zo blijkt terugkijkend. "Ik had gezegd dat ik het in mijn eentje zou doen, maar ik had daarvoor nog nooit solo opgetreden. Ik durfde nooit in mijn eentje op te treden, en nu ineens wel. Het moest! Bij mijn moeder in de kamer durfde ik dat zelfs niet, en nu ineens voor een vol Gelredome. Ik heb het gedaan, en het was fantastisch. Ik was super geconcentreerd omdat het geluid in de oortjes 2 seconden sneller was dan in de zaal. Mensen zag ik meezingen. Echt te gek. Ik snap d'r niks van dat ik dat durfde, maar ik heb het gedaan. Daarna heb ik het nog een paar keer gedaan toen ik voor promotie werd gevraagd na het uitbrengen op cassettesingle van 'Toevallig.' Dat heb ik gedaan omdat de stroom aan reacties zo overweldigend was. Daar had ik totaal niet op gerekend."

Veel indruk
Het afscheidsconcert maakte op zowel anhangers als de muzikanten zelf een onuitwisbare indruk. "Echt wel," roept Jan Wilm. "Het was een podium van 50 meter breed. Ik dacht: die kans krijg ik niet vaak meer, dus ik ga wel een paar keer heen en weer rennen over het podium. En dat heb ik gedaan. Ook genoten, met name tijdens het laatste nummer. Toen heb ik echt bewust rondgekeken. Onmundig, wat ne smak volk, prachtig."

Geen zwart gat
Na Gelredome ging eenieder van de band zijn eigen weg. Ook Jan Wilm. Voor hem geen zwart gat na hectische jaren met de boerenrockband. Integendeel zelfs. Jan Wilm is een druk bezet baasje. Zo nam hij een cd op met de veelbelovende Twents/Achterhoekse formatie 'Dokter Watjes' en legt hij op dit moment de laatste hand aan de dubbel-cd/dubbel-dvd van het afscheidsconcert van Normaal. "Eind mei zullen beide uitkomen. De beelden zijn klaar. Ik ben met het afmixen van het geluid bezig. We gaan kleine foutjes die erin zitten niet repareren, want dan ben je het publiek kwijt. Dat hoort er bij, zeker bij een band als Normaal." Eind mei zijn er de allerlaatste geluidsdragers van Normaal derhalve. Jan Wilm werkt hiermee aan een voor vele fans historisch document.

Solo-cd
Muziek blijft zijn passie. Op vele terreinen is hij bezig. "Op dit moment ben ik bezig met de opnames van de cd van De Pensionado's. Iedere week een dag. De jongens willen het rustig aan doen, maar prachtig wat ze doen." Daarnaast is Jan Wilm druk doende met het schrijven van liedjes voor zijn soloproject. "Twee jaar geleden ben ik al eens gevraagd om een solo-cd op te nemen in het Engels, maar dat heb ik toen niet gedaan," bekent de sympathieke Aaltenaar. Of het er ooit in het Engels van komt, weet hij niet; feit is dat Jan Wilm onlangs veel indruk maakte in een aflevering van de YouTube-serie Paul's Kitchen, met een prachtige vertolking van 'Heart of gold' van Neil Young, samen met Alan Gascoigne. "Dat is gewoon een prachtig nummer, maar zelf ben ik niet zo'n schrijver in het Engels. Daar is het niet goed genoeg voor, vind ik zelf," aldus de bescheiden Tolkamp. Eerst alle aandacht naar zijn nieuwe single die in mei uitkomt. "Het nummer heet 'Ik mot nix'. Het beschrijft het gevoel dat ik heb als ik in de natuur vertoef, waar ik groot liefhebber van ben, of ontspannen door de Achterhoek rij. Echt een gevoel van 'Ik mot nix'." Verscheen 'Toevallig' op cassette, 'Ik mot nix' verschijnt op vinyl met op de b-kant 'Toevallig'.

Mobiele studio
Om de cirkel rond te maken verschijnt in het najaar zijn soloproject in het dialect op cd. Met wie hij de cd op gaat nemen weet hij nog niet precies. "Ik heb al wel toezeggingen van bevriende muzikanten uit het gehele land." Wat wel vast staat is dat Normaal-collega Timon Kelder de cd indrumt. Wie zijn cd ook inspelen, ze hoeven niet naar de Achterhoek te komen. "Ik heb een busje gekocht. Daar heb ik mijn studioapparatuur ingebouwd en zo zoek ik de muzikanten op. Timon woont bijvoorbeeld op een woonboot in Noord Nederland. Dan neem ik de drums op zijn woonboot op. Van de opnames en de reis naar de muzikanten toe maak ik filmpjes die dan te bekijken zijn op mijn nog nieuw te maken Facebookpagina." Om het album te promoten, maar vooral omdat hij zelf spelen nog het allerleukst vindt, zal hij met zijn eigen band gaan toeren. Namen weet hij nog niet. Vast staat dat Jan Wilm staat op Manana Mañana Mañana en op de Zwarte Cross met de Motorband, Arjan Erkel en Bennie Jolink. Daarnaast is Jan Wilm door Omroep Gelderland en RTV Oost verzocht mee te werken aan een tv-serie over dialectbands, die vanaf midden mei op beide omroepen uitgezonden gaat worden. De titel: 'Deurdonderen.' Waar kennen we die kreet ook al weer van?

'Toevallig' van Jan Wilm Tolkamp is te vinden op YouTube.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant