De zeven diplomazwemmers, met zweminstructeurs Rudy en Henriette. Foto: Lydia ter Welle
De zeven diplomazwemmers, met zweminstructeurs Rudy en Henriette. Foto: Lydia ter Welle

Zeven diplomazwemmers, samen 474 jaar oud

Algemeen

WINTERSWIJK - Donderdagmorgen om kwart over acht verschenen de leden van de trimzwemgroep, die elke week zwemt in zwembad Jaspers onder leiding van Rudy te Molder. Zeven van hen verschenen met kleren aan in het zwembad. En dat duidt op... diplomazwemmen!

Door Lydia ter Welle

Met gepaste trots vertelt zweminstructeur Rudy te Molder: "Dadelijk gaan zeven leden van de groep afzwemmen. Niet zomaar voor alleen diploma A, maar voor twee (B en C) of drie (A, B en C) diploma's! En dat terwijl de gezamenlijke leeftijd van deze zeven afzwemmers maar liefst 474 jaar is! Dat laat zien dat zwemmen, en zwemmen leren, niet alleen iets voor jonge kinderen, maar dat het voor alle leeftijden geschikt is."

De trimgroep zwemt elke donderdagmorgen, en dan worden er niet alleen baantjes getrokken, maar er is ook een programmaatje. De oudste deelneemster is 93 jaar, en komt nog wekelijks op de fiets naar het zwembad. "De ene keer doen we waterpolo, de andere keer gaan we aqua-gymmen, en natuurlijk werken we ook aan de techniek. Zo hebben we elke week een programma, waarbij iedereen doet wat hij kan en wat hij leuk vindt", vertelt de enthousiaste 'badmeester'. "Een paar weken terug heb ik ze figuurlijk, en ja, ook letterlijk, in het diepe gegooid, en gezegd dat we eens gingen kijken of ze zouden kunnen afzwemmen. En dat ging zo goed, dat deze zeven nu voor hun diploma gaan."


Het afzwemmen is best pittig, weten de diplomazwemmers. "Eerst met kleren aan, onder de mat door, baantjes zwemmen en dan niet via de trap eruit maar gewoon aan de zijkant uit het water klimmen. Dan mogen de bovenkleren uit en moeten de nodige banen in badpak gezwommen worden. Schoolslag, rugslag, duiken en onder water door gat in een zeil zwemmen, een koprol in het water, een 'boomstammetje' (zijwaartse draai om de lengteas, in het water), drijven op de buik en op de rug, borstcrawl, rugcrawl. En als laatste: een minuut watertrappelen", somt één van hen op. Waarna Rudy eraan toevoegt: "Ik vind het knap dat deze mensen er zó voor gaan. Allemaal hebben ze een verhaal. Over een overwonnen angst, voor water of voor het doen van fysieke inspanning na een periode van ziekte, of gewoon de wil om het tóch te doen, en te slagen, ook al is er, bijvoorbeeld vanwege de leeftijd, sprake van wat minder kracht. Ze doen het allemaal, en het leuke is: ze beleven er allemaal plezier aan. Plezier vanwege het contact met de andere leden van de groep, vanwege de fysieke prestaties, en gewoon: plezier in het water. En weet je, dat maakt het voor mij ook zo leuk om wekelijks met deze groep op te trekken!" Overigens meldt hij nadrukkelijk dat ook zijn collega's Henriëtte Visser en Eldar Hajro hun steentje bijdragen aan het succes van de groep.

De supporters langs de kant tellen de laatste tien seconden af, waarna een welgemeend applaus volgt voor de zeven geslaagden. In het zwembad worden de tafels aan elkaar geschoven. Want ook deze morgen wordt het zwemuurtje afgesloten met koffie. Voor deze keer met lekkers erbij, want de deelnemers hebben voor 'iets bij de koffie' gezorgd. "Dat moest van Rudy!", verklapt één van de dames, onderwijl appeltaart, appelflappen chocolade en nog een appeltaart uitdelend.

Rudy te Molder reikt de diploma's uit aan Henny Weernink, Annie Sonderen, Annie te Brake, Nienke Rensink, Petra Duit, Wim Mengerink en Bennie Bruntink. Samen 474 jaar oud, en samen het bewijs dat zwemmen en zwemmen leren leuk is, als je jong bent maar zeker ook als je al 'een beetje' ouder bent.

Badmeester Rudy spreekt de afzwemmers toe. Foto: Lydia ter Welle

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant