Afbeelding

Rond 1 juli eerste asielzoekers in de Vredense Hof

Algemeen

'Niemand echt blij, maar met z'n allen het beste er van maken'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In de raadsvergadering informeerde wethouder Wim Aalderink de gemeenteraad over de noodopvang in de Vredense Hof. Hij ging in op de gesprekken die met omwonenden zijn gevoerd. "Het beeld in totaliteit is dat niemand echt blij is met de opvang, maar met z'n allen willen ze er het beste van maken." Belangrijk voor bewoners is dat gegarandeerd kan worden dat de opvang voor maximaal twee jaar is. Die termijn wordt vastgelegd in een overeenkomst met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), maar ook in de tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan. Aalderink vertelde dat die termijn in gaat, zodra de eerste vluchtelingen naar de Vredense Hof komen. De verwachting is dat dit rond 1 juli zal zijn.

Geleidelijk of in één keer
"Tot donderdag gingen we er nog vanuit dat het niet door zou gaan", vertelde wethouder Wim Aalderink. "Maar vrijdag werd er overeenstemming bereikt. De Zorgstichting Marga Klompé wilde een aantal waarborgen." De opvang mocht niet ten koste gaan van de normale zorg. Binnenkort begint het verbouwen en aanpassen van de appartementen in de leegstaande vleugel van de Vredense Hof. Of als dit klaar is de vluchtelingen geleidelijk aan komen of in één keer in een grote groep is onduidelijk. "Het COA is bij alles nauw betrokken", zei Aalderink. "De huidige directeur van het AZC is een zeer geschikte man." Die draait er volgens de wethouder niet omheen en heeft aangegeven dat de kans dat er opeens in één keer vier of vijf bussen voor de Vredense Hof verschijnen niet onreëel is. "Op 1 mei gaat de grote opvang bij Heumensoord in Nijmegen immers dicht."

Toezicht samen met de buurt
In de gesprekken met omwonenden werd aandacht gevraagd voor veiligheid, voor speelruimte voor kinderen en voor voldoende recreatiemogelijkheden voor de vluchtelingen. Frank Roerdinkholder (VVD) complimenteerde B en W over de aanpak. "Ook dat het binnen de afgesproken grenzen valt. Als wij duidelijk zijn is er meer draagvlak." Hij bracht naar aanleiding van opmerkingen op Facebook de zorg over van bewoners die zich onveilig voelen en daarom voorstellen burgertoezicht in te stellen. "De VVD en PvdA vinden dat een goede suggestie. Als je zoiets samen met de buurt doet, blijft het draagvlak goed." Burgemeester Thijs van Beem gaf aan dat hij dit samen met het COA en de wijkagenten op wil pakken. "Dit is niet negatief bedoeld. Een ouderwetse burgerwacht is niet de bedoeling. Ik beschouw dit als een uitgestoken hand."

Bijdrage geleverd
Tijdens het wekelijkse persgesprek had de burgemeester al een eerste indruk gegeven van de gesprekken met bewoners. "De balans is", zei van Beem, "dat er enkele tegenstanders zijn, die je niet kunt overtuigen. Ook zijn er een aantal echte voorstanders. Maar de grote middenmoot is niet echt blij, maar die wil wel meedenken hoe je alles in goede banen leidt." Belangrijk is dat er een contactpersoon van het COA komt voor klachten. "Een duidelijk aanspreekpunt", aldus de burgemeester. Met de 700 asielzoekers, die binnenkort in Winterswijk worden opgevangen, heeft Winterswijk echt wel zijn bijdrage geleverd, vindt de burgemeester. Aalderink zei nog dat hij 'heel positief verrast was over alle gesprekken'. "Ik mag wel zeggen, en ik neem aan dat ik mede namens de burgemeester spreek, dat ik best wel trots ben op Winterswijk."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant