Beheerplannen vastgesteld

Algemeen

WINTERSWIJK - In de Natura 2000-gebieden Bekkendelle, Wooldse Veen en Korenburgerveen richt de aandacht zich volledig op het uitvoeren van maatregelen om de bijzondere natuur te behouden en beschermen. Wat er moet gebeuren staat beschreven in de beheerplannen voor deze gebieden. Deze beheerplannen zijn opgesteld met gemeenten, terreinbeheerders, waterschap, betrokken maatschappelijke organisaties en inwoners onder leiding van de provincie. Gedeputeerde Staten hebben de beheerplannen voor deze drie gebieden nu definitief vastgesteld na een inspraakperiode.

"Het vaststellen van de beheerplannen is een mijlpaal; er is lang en door veel partijen gewerkt. Nu kunnen we gelukkig met alle betrokkenen de aandacht richten op het uitvoeren. De focus ligt nu op het vrij maken van gronden en het op orde brengen van bestemmingsplannen. Uiteindelijk willen we de Gelderse natuur gezonder en Gelderland mooier te maken", aldus gedeputeerde Jan Jacob van Dijk.

Bekkendelle
Voor Bekendelle gaat om maatregelen gericht op het verbeteren van de waterkwaliteit van de Boven Slinge en het natuurlijker maken van de oevers. Ook wordt het beheer van het bos natuurlijker en neemt de neerslag van stikstof af. Daarnaast zijn er maatregelen om recreanten de natuur te laten beleven binnen de doelen voor natuur.

Wooldse Veen en Korenburgerveen
In het Wooldse Veen gaat het om maatregelen die het hoogveen in stand houden en uitbreiden. Er is al een knuppelpad aangelegd om het hoogveen beter te kunnen beleven. Bij het Korenburgerveen gaat het om het beschermen van de zeldzame galigaanmoerassen, hoogveennatuur en kamsalamander. Voor beide gebieden gaat het om maatregelen die het water in het gebied vasthouden zodat het hoogveen zich beter ontwikkelen. Dit gaat ten koste van het aanwezige bos. Daarnaast gaat het om maatregelen die het effect van stikstof op de natuur verminderen.

Willinks Weust
Het beheerplan voor Willinks Weust, het vierde Natura2000-gebied in de omgeving van Winterswijk, is nog niet definitief vastgesteld.
Indieners van een zienswijze kunnen binnen zes weken na vaststellen van het beheerplan en Nota van Antwoord beroep instellen bij de Raad van State. Daarna is het beheerplan onherroepelijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant