Jan van der Heide, ongeveer in het midden, geeft uitleg. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Jan van der Heide, ongeveer in het midden, geeft uitleg. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Verblijfsrecreatiesector kan financiële hulp Provincie gebruiken

Algemeen

Om te kunnen overleven zijn regelmatig investeringen nodig

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op woensdag was de voltallige Provinciale Statenfractie van de VVD op bezoek in de Achterhoek. 's Middags stond de Smart-industrie centraal en werd 247Tailorsteel in Varsseveld bezocht, een bedrijf opgezet door Winterswijker Carel van Sorgen. 's Morgens stond de verblijfsrecreatie centraal met bezoeken aan Marveld Recreatie bij Groenlo en Camping Vreehorst in Winterswijk. De recreatieondernemers gaven aan dat hun sector 'redelijk in zwaar weer verkeert'. Om goed te kunnen concurreren met Drenthe, de Vechtstreek in Overijssel en de Veluwe zijn kapitaalintensieve investeringen nodig. Een financiële bijdrage van de Provincie Gelderland kan daarbij helpen.

Waarom geen subsidie in Gelderland?
Jan van der Heide, eigenaar van camping Vreehorst, heeft samen met andere campinghouders eind vorig jaar van de plaatselijke VVD de liberale pluim gekregen, omdat ze samen de naamsbekendheid van Winterswijk vergrootten. Tijdens de uitreiking sprak hij zijn ongenoegen uit over subsidies voor de recreatiesector in vergelijking met de provincie Overijssel. Die betaalt de helft van de kosten voor bijvoorbeeld nieuwe trekkershutten. Van de Heide liet de nieuwste variant zien aan de statenleden, de trek-in, die gebouwd is van sloophout. Die kosten wel 35.000 euro per stuk, maar zijn ook van allerlei luxe voorzien. Een bijdrage van de Provincie zou dan toch wel aangenaam zijn geweest, vooral omdat het lastiger is om financiering van de bank te krijgen. Van der Heide is dat overigens wel gelukt, want behalve in de trek-ins, investeert hij dit jaar ook in een binnenzwembad.

Toerist spendeert flink
Camping Vreehorst is in 1970 begonnen door de vader van Jan van der Heide. Hij heeft het in 1996 overgenomen. "Traditioneel hadden we veel jaargasten. Ik zag dat dit afnam en dat we wat anders moesten. Daarom is de aandacht verlegd naar het toeristisch kamperen." Daarbij gaat het niet alleen om kampeerplekken, maar ook om trekkershutten, chalets en safaritenten. Om er als camping uit te springen moet er regelmatig geïnvesteerd worden. In het verleden waren daar zelfs bijdragen voor van de Provincie Gelderland. Van der Heide liet het moderne toiletgebouw zien, waarvoor in de jaren negentig van de vorige eeuw nog wel subsidie uit Arnhem was. In Winterswijk is de recreatiesector belangrijk. "Er wordt 54 miljoen per jaar besteed door recreanten. Dat is vooral te danken aan de kampeerterreinen."

Snel internet belangrijk
Zoals gebruikelijk bij werkbezoeken lieten de provinciale politici weinig los over of ze subsidie voor verblijfsrecreatieterreinen een goed idee vinden. Aandacht was er daarnaast voor internet op de camping. Van der Heide heeft een aantal wifi-masten geplaatst. "Het eerste wat gasten doen", zei hij, "is een wifi-kaartje kopen." De aanleg van glasvezel in het buitengebied is voor campings net zo belangrijk als voor de bewoners en andere ondernemers. Er haken zelfs al gasten af op Winterswijkse campings, omdat het internet er niet snel genoeg is. Van der Heide hoopt daarom dat het glasvezelnet in het buitengebied er snel komt. Waarna hij de statenleden en de VVD-raadsleden uit Winterswijk, Aalten en Oost-Gelre vertelde over zijn nieuwste verblijfsconcept gemaakt van tweedehands zeecontainers (aangeschaft voor 1400 euro per stuk). Ze worden betimmerd en er komen ramen in en worden boven op elkaar gezet. "Zodat de gast in de zomer over het maïsveld heen kan kijken." Van der Heide blijft investeren, dit jaar zelfs een half miljoen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant