Gosse Visser, Gert-Jan te Gronde, Hayke Veldman en Ted Kok. Foto: Achterhoek Nieuws
Gosse Visser, Gert-Jan te Gronde, Hayke Veldman en Ted Kok. Foto: Achterhoek Nieuws

Tweede kamerlid Veldman bekijkt aanpak krimp in Achterhoek

Algemeen

'Geen zakken met geld en blauwdrukken vanuit Den Haag'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Het Tweede Kamerlid Hayke Veldman van de VVD was maandag op werkbezoek in de Aalten en Winterswijk. Hij bezocht het bedrijf Dorset in Aalten, waar hij zich liet informeren over de SMART-industrie in de Achterhoek. Wethouder Ted Kok (CDA) van Aalten vertelde hem hoe in zijn gemeente omgegaan wordt met de krimp door bouwplannen aan te passen. Met wethouder Gert-Jan te Gronde (VVD) werd er daarna naar 't Woold in Winterswijk gereden om aandacht te vragen voor het belang van goede internetverbindingen in buitengebieden. De wethouders benutten de gelegenheid om Veldman, die in de Tweede Kamer krimp in zijn portefeuille heeft, de boodschap mee te geven dat het belangrijk is dat minister van Wonen Stef Blok de Achterhoek blijft steunen om de opgebouwde "kennis en kunde" over krimp te behouden.

Smart-industrie
Rik Swieringa, secretaris-directeur van de Regio Achterhoek, vertelde bij Dorcas hoe belangrijk de maakindustrie in de Achterhoek is voor de werkgelegenheid. Omdat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van nieuwe technologieën, waarbij computers en internet een steeds grote rol spelen, wordt tegenwoordig vaak de term Smart-industrie gebruikt. "Samen met Twente is de Achterhoek koploper op het gebied van innovatie in Nederland", zei Swieringa. Daardoor kan de banenmotor draaiende gehouden worden. Hoe smart in de praktijk werkt vertelde Henk Haaring, een van de directeuren van Dorset. Het bedrijf maakt onder andere luchtwassers voor stallen en droogsystemen, waarin bijvoorbeeld van natte mest gedroogde mestkorrels worden gemaakt. De computer speelt hierbij een steeds belangrijkere rol. Onderdeel van het bedrijf is een groep 'whizkids', die nieuwe technologieën bedenken. Soms als oplossing bij een vraag, maar soms wordt iets bedacht, waar pas later een toepassing voor in beeld komt.

Wonen naar centrum
Na het bedrijfsbezoek werd kort de woonwijk Kobus bezocht, de laatste uitbreidingswijk van Aalten. Ted Kok vertelde dat de krimp heeft doen inzien, dat deze wijk niet meer volgebouwd zal worden. In de komende jaren zal er sowieso minder nieuw gebouwd worden, want de kans op leegstand is dan te groot. "Daarom ontwikkelen we liever hier wat minder, zodat er meer geïnvesteerd kan worden in het centrum." Met een korte wandeling door het Aaltense centrum liet de wethouder zien, dat er al redelijk wat winkelpanden leeg staan. De oplossing is dat een aantal winkelstraten aan de randen van het centrum zullen verdwijnen. Daar zal dan ruimte moeten zijn voor nieuwe woonfuncties. Hij vertelde dat de gemeente bezig is om winkels aan de rand van het centrum te helpen bij de verplaatsing naar het kernwinkelgebied, waarvoor ook geld beschikbaar is.

Snel internet essentieel
In 't Woold werd gesproken met Gosse Visser van de Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk, die zich al jaren inzet voor de aanleg van een snelle internetverbinding in het buitengebied. Visser gaf met diverse voorbeelden aan hoe belangrijk dit is voor de bedrijvigheid buiten de grote kernen. Voor Winterswijk en Berkelland is er inmiddels hoop, omdat een pensioenfonds wil investeren in de aanleg van een glasvezelnetwerk. Aanvankelijk was het echter de bedoeling dat tien Achterhoekse gemeenten samen met de provincie dit zouden doen, maar Europese regelgeving belemmerde dat, regelgeving die volgens Vissser niet meer van deze tijd is. "In de toekomst zal steeds sneller internet nodig zijn." Volstaan met 30 mb in buitengebieden is absurd. "De landelijke overheid ontkent dat er een probleem is", zei Visser. Hij hoopte dat Veldman nog eens wil aankaarten dat dit er wel is. Wethouder te Gronde verwachtte overigens dat de aanleg van het glasvezelnetwerk in de Achterhoek met hulp van het pensioenfonds niet alleen beperkt zal blijven tot Winterswijk en Berkelland.

Veel creativiteit
Veldman was aan het eind van het bezoek positief over wat hij in de Oost-Achterhoek had gezien. "Ik heb de indruk dat hier beter samengewerkt wordt en dat er meer creativiteit is dan in sommige andere krimpregio's." Hij benadrukte dat je krimp niet moet aanpakken met blauwdrukken uit Den Haag. "De situatie in Zeeland is anders dan in de Achterhoek." Daarom vindt hij het belangrijk dat er lokaal en regionaal goede plannen worden gemaakt en dat bedrijven en overheid er goed samenwerken. Regels die voor problemen kunnen zorgen bij de goede oplossingen zijn volgens hem vooral gemeentelijke en regionale regels, die daar veranderd kunnen worden. "Grote zakken met geld ter beschikking stellen, vind ik geen goed idee", zei Veldman. "Dan is het meteen afgelopen met de creativiteit is mijn ervaring." Dat er af en toe 'smeergeld' nodig is voor de 'kennis en kunde' kon hij zich goed voorstellen. Om die grote zakken met geld hadden de wethouders overigens niet gevraagd. Zij wilden vooral dat er voldoende middelen beschikbaar blijven voor het 'krimpteam' van de Regio Achterhoek, dat de krimpaanpak ondersteunt en begeleidt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant