Afbeelding

Lezers schrijven | Afval inzamelen

Algemeen

Afval verzamelen is onderhand een lucratieve bezigheid geworden, maar dan alleen voor de Rova (lees gemeente) en niet meer voor de burger van Winterswijk.
Het begon bij het wegbrengen van restafval naar een container bij u in de buurt. Het andere afval, zoals plastic en groen wordt nog wel opgehaald. Als ik mensen, vooral de ouderen, met hun rollators zie lopen met daarop een vuilniszakje, dan doet me dat zeer aan de ogen en in mijn hart. Ik zeg met opzet zakje, want een grote zak op zo'n rollator is niet te behappen qua grootte niet en ook niet qua zwaarte.
Afgelopen jaar is er binnen ons gezin ongemerkt een mantelzorgactie ingekropen. Het wegbrengen van zakjes afval naar de vuilcontainer bij ons in de buurt. Ah kom maar buurvrouw, ik fiets er toch langs. Nee hoor, ik heb het pasje standaard in mijn jaszak zitten. dus die heb ik niet nodig. Nee, ik neem het wel even voor u mee en als je nog wat hebt, zet het maar rustig neer. Het komt wel mee bij het rondje lopen met de hond.

Volgend jaar, vanaf 1 januari, kost mij zo'n storting bij de afvalcontainer extra geld. € 1,25 per keer. Oef, hoe ga ik nou straks met de mantelzorgzakjes om? Ik heb gelezen, dat als je 1x in de 2 weken een storting doet, dat je dan op hetzelfde bedrag komt per jaar. Dus niks geen voordeel voor de burger met het scheiden van afval, want 1 zak(je) in de 2 weken heeft iedereen wel, vooral de ouderen met bijvpprbeeld incontinentie materiaal of een gezin met 2 kinderen in de luiers. Dan vermeld ik er nog niet eens bij, dat een volle grijze vuilniszak niet eens in de afvalcontainer past. In die zin vol, rondgedraaid en met een sluitinkje er omheen.

Toen bedacht de gemeente samen met de Rova dat het papier ook niet meer opgehaald mag worden door de verenigingen, die dit al jaren naar volle tevredenheid gedaan hebben. Het oud papier namelijk brengt de laatste paar jaar goed geld in het laatje en dan het liefst in het laatje van de gemeente/Rova. Stel je voor dat die verenigingen daarmee de extraatjes kunnen betalen, zoals het organiseren van knutselmiddagen bij de speeltuinvereniging. We krijgen een extra container in onze tuin erbij voor het verzamelen van papier. Onderhand lijkt mijn tuin met 3 containers wel de opslag bij de Leeghwaterweg. Dus geen voordeel meer voor de verenigingen, maar weer voor de Rova. En nee, de burger van Winterswijk heeft er weer geen voordeel bij, alleen maar nadeel door plaatsing van een extra container in de tuin. Daarnaast denk ik, dat de contributie van diverse verenigingen uiteindelijk verhoogd zal worden, zodat ze toch nog bepaalde extraatjes kunnen doen.

En nu het klapstuk, de druppel die de emmer enz. Het geld vragen voor het afvoeren van grof afval door de verenigingen die 1x per jaar een rommelmarkt organiseren en daardoor ook extra geld krijgen om in stand te kunnen blijven zonder contributieverhoging. Als u, als burger het artikel goed gelezen heeft, staat daar tussen neus en lipjes door, een opmerking die mij boos maakt. Voor het grof afval, dat naar inzicht van de kringloopwinkel, niet meer verkocht kan worden, moet de Winterswijker ook extra gaan betalen. U moet dan zelf alles naar de Leeghwaterweg brengen en het aantal kilo's bepaalt de prijs.
Wat nou voordeel voor de burger door het gescheiden verzamelen? Er is geen voordeel voor de burger door dit gescheiden verzamelen, alleen maar voordeel voor de gemeente die een goedkope aanbesteding heeft gedaan aan de Rova en dat bedrijf verdient goud geld door deze wijze van verzamelen. Uiteindelijk gaat u als burger meer betalen voor meer handelingen dan alleen maar het afval in een grijze container te gooien. Daarnaast voorspel ik u, dat er veel meer rondzwervend vuil in onze mooie gemeente komt, doordat de mensen heel egoïstisch na bijna 10 jaar crisis denken, wat nou extra betalen, ik stort het wel gratis in ons mooie buitengebied. Er zijn genoeg voorbeelden in het land, waar dit systeem reeds ingevoerd is en daar is het bewijs wel geleverd dat de omgeving waarin gewoond wordt, ook snel vervuild.
Ik wens u een goed vuilnisjaar toe!

Ellen de Leeuw

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant