Ubel Zuiderveld met zijn nieuwe boek, en - passend - ook met iets eetbaars. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ubel Zuiderveld met zijn nieuwe boek, en - passend - ook met iets eetbaars. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Een boekbespreking in vier 111jes

Algemeen

Nieuw boek van Ubel Zuiderveld met verhaaltjes van 111 woorden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - In augustus 2014 schreef Ubel Zuiderveld zijn eerste 111je. Het is een mini-column. Je kunt het een zeer kort verhaal noemen, een genre verzonnen door de Lochemse schrijver A.L. Snijders. Verzonnen is misschien een groot woord, want Frank Kafka schreef ze al. Snijders' verhalen zijn kort, een vast aantal woorden hebben ze niet. Die van Zuiderveld wel. Waarom je beperken tot 111 woorden? "Omdat alles altijd een format heeft", zegt hij. "Een strak format kan heel beknellend zijn. Maar een format kan ook bevrijdend dwingen." Die bevrijding is er niet in één keer. 111 woorden zijn snel opgeschreven, maar een eerste versie is altijd langer. Waarna het schrappen en schaven begint.

Jubileum als eetschrijver
Schrappen en schaven in artikelen en teksten is een dagelijkse bezigheid voor Zuiderveld. Hij is journalist. Hij begon in Groningen bij regionale kranten. Daarna ontwikkelde hij zich tot eetschrijver. Dat is hij in 2016 al 25 jaar. Hij schreef voor verschillende vakbladen. "Zout zoet bitter zuur. Eten en drinken in 111 woorden" is de titel van het boekje waarmee dit jubileum wordt gevierd. Met een deftig buitenlands woord noemt hij zich tegenwoordig Foodservice watcher. Specialiteit is het snelle eten, fast food. Over patat, kroketten en frikandel en honderden andere snacks stelde hij vorig jaar "Het Nationaal Snackhandboek" samen. Het verbaast daarom niet dat er ook in de 111jes regelmatig wordt gesnackt.

Drup aan de neus
De 130 111jes gaan niet alleen over snel eten. Zuiderveld vertelt dat Piet Mondriaan, "onze Rembrandt van de twintigste eeuw", al in 1920 een frituurpan cadeau kreeg. Die gebruikte hij te vaak. "Ik eet teveel vette hap", schreef hij in een brief. Waarna Zuiderveld de schilder uitroept tot de uitvinder van 'die geuzennaam'. In de mini-columns zijn er ook herinneringen aan zijn familie. "Van goede soep krijg je een drup aan de neus." Het is een uitspraak die al zeker vier generaties circuleert in zijn familie. Zijn zoon is de eerste die een verklaring heeft gezocht. "Je neus gaat lopen doordat soepdampen de luchtwegen irriteren", leest hij hardop van de smartphone."

Hardop voor te lezen
Ubel Zuiderveld is de 111elfjes gaan schrijven omdat hij aan de vluchtigheid van het schrijven voor allerlei bladen wilde ontsnappen. Hoe interessant die artikelen ook zijn, ze worden snel oud papier. Zuiderveld publiceerde al een aantal boeken, die een 'blijvender' karakter hebben. De mini-columns zijn echter persoonlijker. Zuiderveld vindt bovendien dat ze meer 'literair' zijn. Dat doet wellicht vermoeden dat de teksten ingewikkelder zijn en vol mooischrijverij staan, maar dat is niet zo. Ze zijn zeker wel mooi geschreven. Ze zijn vaak humoristisch en bovendien informatief. Sommige 111jes zou je zelfs graag hardop voorlezen aan familie of vrienden. Zoals 'Dit zijn wij'.

'Zout zoet bitter zuur. Eten en drinken in 111 woorden' kost 15 euro en is verkrijgbaar bij boekhandel Kramer en Holders Media in Winterswijk. Wilt u ook eens een 111je schrijven? Stuur ze naar redactie@achterhoeknieuwswinterswijk.nl De mooiste publiceren we in deze krant.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant