Arthur ter Voert (links) en Jan Kolkman zingen samen hun gezamenlijke samenzang in.
Arthur ter Voert (links) en Jan Kolkman zingen samen hun gezamenlijke samenzang in.

'Recht uit het hart' voor 'Samen voor de Voedselbank'

Algemeen

Achterhoek steunt landelijke actie muzikaal

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK - Er zijn 17 voedselbanken in Gelderland, met verschillende uitgiftepunten om in totaal zo'n 11.000 mensen van levensmiddelen te voorzien. De voedselbanken helpen de armsten door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. De voedselbanken in Gelderland hebben de afgelopen jaren het aantal klanten zien toenemen en worstelen met het op pijl houden van hun producten om de pakketten te vullen. Vandaar de actie 'Samen voor de Voedselbank', georganiseerd en uitgevoerd door de gezamenlijke regionale omroepen van Nederland. In Gelderland door Omroep Gelderland, op zowel radio als tv zal van zaterdag 12 december tot en met zaterdag 18 december aan één stuk aandacht aan de actie geschonken worden. De producten die in Gelderland opgehaald worden, worden in de actieweek verdeeld onder de 17 Gelderse voedselbanken. De behoefte is helaas nog groot, al wordt er geroepen dat de economie aantrekt. Niet van de een op de andere dag veranderen persoonlijke situaties echter.

Strakke criteria
Niet iedereen komt echter zomaar in aanmerking voor hulp van de Voedselbank. "Helaas moeten wij strakke criteria hanteren om mensen in aanmerking te laten komen voor een voedselpakket", schrijft Voedselbank Nederland op haar website. Mensen die minder dan 180 euro per maand aan boodschappen kunnen besteden, kunnen een pakket aanvragen. Aanvragers hebben 3 jaar lang recht op een pakket. "Voedselbanken willen de criteria graag verruimen, maar ontvangen nu nog niet genoeg voedsel om alle klanten een voedselpakket aan te kunnen bieden." Eén van de redenen voor de regionale omroepen om gezamenlijk de handen ineen te slaan voor deze zorg voor onze naasten. Welke maand is beter geschikt dan december? Van zaterdag 12 tot en met vrijdag 18 december staan de uitzendingen van Omroep Gelderland dan ook in het teken van de actie 'Samen voor de Voedselbank'. Op de diverse inzamelpunten kunnen producten ingezameld worden. Producten waar het met name om gaat zijn lang houdbare producten als pasta, rijst, pastasaus, groente/fruit (in blik),vlees/vis (in blik), houdbare zuivel, koffie, thee, suiker, soep in blik, broodbeleg (hagelslag/jam).

Achterhoekse bijdrage
Vanuit de Achterhoek komt een hartverwarmend initiatief om het goede doel 'een geluid' te geven. Achterhoeker Peter Groot Kormelink ging met hulp van Henri Walterbos aan de slag om zijn uit 1986 stammende hit 'Recht uit het hart,' van de formatie Splitsing, waar hij toen deel van uitmaakte, van een nieuwe passende tekst te voorzien, passend bij de actie. "Er waren ideeën om iets met kerst te gaan doen. Toen ik in contact kwam met regisseur Ralph Tip van Omroep Gelderland, waar ik de laatste maanden nog veel was vanwege mijn cd 'Weerkommen' en een aflevering van 'Clubgenoten' waar ik in zat, kwam alles in een stroomversnelling. Dat mondde uiteindelijk uit in de nieuwe versie van 'Recht uit het hart.' Het nummer was al eens gebruikt in een aangepaste versie voor een andere actie. Het nummer heeft de juiste sfeer al vonden we."

Oude-jongens-krentenbrood
Afgelopen zaterdag nam hij het nummer op in de studio bij Omroep Gelderland in Arnhem. Samen met muzikale vrienden Willem te Molder (Boh Foi Toch, oud-buurjongen in Groenlo), Arthur ter Voert (The Voice of Holland, ex-Hike), Sandra Vanreijs en Jan Kolkman (ex-Normaal, ex-Heinoos), die allen belangeloos meewerken. Om de sfeer nog meer te verhogen werd popkoor Friends uit Lichtenvoorde bereid gevonden een heus kerstsausje er overheen te gooien. Als Arthur ter Voert binnen komt schudt hij handen. 'Mooi dat je meedoet,' groet Peter hem. 'Bedankt dat ik mee màg doen,' antwoordt hij. Ook Jan Kolkman geniet van zijn deelname en het bijpraten met mensen uit het vak, uit zijn eigen streek ook nog. "Het is vanzelfsprekend dat ik hier aan mee doe. Ik ben bewust uit The Heinoos gestapt onlangs omdat ik het rock'n roll leven niet meer wilde, om weer kleine dingen te doen. Dit is erg leuk." Ondanks dat zijn eigen bijdrage er als eerste op staat, blijft Jan de gehele dag in de studio aanwezig, alwaar de stemming 'oude-jongens-krentenbrood' is.

Mensen uit het vak die elkaar begrijpen. Een half woord van Peter is slechts voldoende om iemand te laten zingen wat er gevraagd wordt. Het zijn Sandra Vanreijs en Willem te Molder die als laatste hun gezamenlijke deel opnemen. Jan Kolkman en Peter sluiten aan voor nog een paar leuke shots voor de clip. Arthur is inmiddels al uit het pand. De meligheid slaat in alle hevigheid toe. Het komt ze toe. Ze hebben allen hard gewerkt. Na afloop wordt een eerste ruwe mix beluisterd. Er gaan duimen omhoog. Deze week wordt het nummer afgemixt. Het zal zowel op radio als op tv veelvuldig voorbij komen. Ook andere regionale omroepen hebben al interesse getoond het nummer te gaan adopteren als kartrekker van de actie.


www.gelderlandhelpt.nl/voedselbank

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant