Marja Hengeveld-Hallie.
Marja Hengeveld-Hallie.

Opfriscursus 'Hoe schrijf je dat?'

Algemeen

ACHTERHOEK - Een goede sollicitatiebrief schrijven of een correcte e-mail, veel mensen hebben er moeite mee. Reden voor freelance docent en tekstschrijver Marja Hengeveld-Hallie om samen met Achterhoek Nieuws in 2016 de training 'Hoe schrijf je dat?' te organiseren. In Aalten krijgen cursisten in twee avonden schrijfles en praktische tips.

Door Mary Wijnveen

't Kofschip, hoe zat dat ook alweer? Hoe vervoeg ik dat werkwoord, wat zet ik in de aanhef van een e-mail of hoe deel ik een brief in? Vragen waar bijna iedereen regelmatig mee worstelt. Freelance docent en tekstschrijver Marja Hengeveld-Hallie weet dat als geen ander. Wekelijks ontmoet zij tijdens haar lessen cursisten die moeite hebben met taal. Marja: "Veel mensen zijn onzeker over schrijven. Ondanks de spellingcontrole op de computer, twijfelen ze vaak. Over de juiste spelling, maar ook over welke stijl het beste past." Wat ze vaak hoort is: 'Ik ben er gewoon niet goed in' of, 'Het is te lang geleden en ik ben het vergeten'. Zo ontstond het idee voor de opfriscursus 'Hoe schrijf je dat?'.

Sollicitatiebrief en smileys
Marja, die regelmatig artikelen schrijft voor Achterhoek Nieuws, brainstormde hierover met contentmanager Alex Monster van BDUmedia. Achterhoek Nieuws BV is samenwerking van BDUmedia Weevers. BDUmedia gaf eerder cursussen op het gebied van fotografie en het schrijven van persberichten, en zag een samenwerking direct zitten. Tijdens de eerste avond geeft Marja algemene informatie over werkwoorden vervoegen, spelling en stijl. Daarna krijgen de cursisten huiswerk mee. Tijdens de tweede avond wordt het materiaal dat de cursisten meenemen, besproken. "De sollicitatiebrief komt ongetwijfeld aan bod, maar ook onderwerpen als: smileys in een zakelijke e-mail, kan dat? Vaak twijfelen mensen ook over de aanhef van een mail of brief: geachte of beste heer, of mag het informeler."

Eigen lesmateriaal
Cursisten zijn bij Marja in goede handen. Ze geeft al meer dan 25 jaar les via het NCOI, Scheidegger en DOC. Bescheiden voegt ze eraan toe dat ze de A-rating heeft: de hoogste score die een docent kan krijgen op basis van de evaluatieformulieren van cursisten. "Ik barst van de ideeën en heb het lesmateriaal zelf samengesteld", vertelt Marja enthousiast. "Het is het leukste dat er is: mensen iets leren en dan horen dat ze daardoor meer zelfvertrouwen krijgen."

In Aalten
De tweedelige cursus kost €69. De lessen vinden plaats op donderdag 7 januari en donderdag 21 januari en op donderdag 4 februari en op donderdag 18 februari. De training wordt gegeven bij Frappant in Aalten (Bredevoortsestraatweg 56). "In groepen van maximaal 12 personen geef ik binnen twee weken twee avonden les, van 19.30 tot 22.00 uur." Wie belangstelling heeft, kan zich aanmelden via workshop@bdu.nl. Wie dan nóg meer wil leren, kan een beroep doen op Marja. "Ik geef een-op-een les aan werknemers in opdracht van bedrijven, maar mensen kunnen ook zo bij mij terecht voor groepslessen."


Informatie: workshop@bdu.nl of Alex Monster via telefoonnummer 06-55706844.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant