Ook voor buitenschoolse opvang worden tarieven lager door de nieuwe toeslagen.
Ook voor buitenschoolse opvang worden tarieven lager door de nieuwe toeslagen.

Kinderopvang wordt goedkoper

Algemeen

WINTERSWIJK – Door het besluit van de regering om te investeren in de kinderopvang, is er sprake van een daling van de kosten van kinderopvang. Deze verhoging van de toeslagen ligt al vast en staat los van de maatregelen in het Belastingplan dat nog moet worden goedgekeurd. Die maatregelen zouden voor 2017 nog eens een impuls van 100 miljoen euro inhouden.

Eric Wichgers van SWW, de organisatie die in Winterswijk vele vormen van kinderopvang aanbiedt, vertelt: "Met name de opvang voor het tweede kind wordt goedkoper. Tot een verzamelinkomen van bijna 50.000 euro ontvangen ouders voor het tweede kind 94% terug van de belastingdienst. Wanneer uitgegaan wordt van het maximum tarief van de belastingdienst voor kinderopvang, voor 2016 is dat 6,89 euro, dan kost kinderopvang dus netto 41 cent per uur."

'Hogere toeslagen voor 2016 liggen vast'

Peuteropvang
Wichgers noemt nog een aantal veranderingen: "Wanneer uw kind twee ochtenden per week naar de peuteropvang gaat, dan betaalt u in 2016 ruim 150 euro per jaar minder bij een modaal inkomen. Gaat uw kind één dag per week naar de kinderopvang, dan betaalt u in 2016 bijna 200 euro per jaar minder bij een modaal inkomen. De kinderopvang kost voor een modaal inkomen per dagdeel net geen 25 euro per maand netto. Het tweede kindje uit een gezin kost voor een modaal inkomen per dagdeel nog geen 9 euro per maand netto."

BSO
Voor buitenschoolse opvang ontvangen ouders tot 6,42 euro kinderopvangtoeslag. Wichgers: "Hierbij wordt het steeds gunstiger om veel uren tegen een laag tarief in te kopen, in plaats van weinig uren tegen een hoog tarief. Dit komt omdat bij een extra uur in het lage tarief de belastingdienst tot wel 94% meebetaalt. Terwijl een hogere uurprijs (boven het maximale tarief van de belastingdienst) voor 100% door de ouders zelf wordt betaald. Veel ouders regelen nu de vakantieopvang nog zelf, terwijl het meestal gunstiger is ook vakantieopvang in te kopen."

Ook in de gastouderopvang gaat de kinderopvangtoeslag omhoog.
"Voor een gezin met een modaal inkomen en een kind dat één dag per week naar een gastouder gaat, gaat u er ruim 120 euro op vooruit", aldus Wichgers.

Goed nieuws
"Dit is goed nieuws voor alle ouders en kinderen in Nederland. De politiek lijkt hiermee onze herhaaldelijke oproep om meer geld in de kinderopvang te investeren serieus te nemen", aldus Leo Houwen, voorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Meer banen
De naar verwachting ruim 10.000 nieuwe banen, die ontstaan doordat er meer kinderen naar de opvang zullen gaan, dragen bij aan het realiseren van meer dan 30 procent van de kabinetsdoelstelling om de komende jaren 35.000 banen te creëren. Daarmee levert de kinderopvang de grootste bijdrage aan de beoogde banengroei van het belastingplan. Daarnaast krijgt de arbeidsparticipatie buiten de branche een impuls van ruim 65.000 werkende ouders die weer gebruik gaan maken van kinderopvang. Dit concludeert bureau Buitenhek die hier in opdracht van de brancheorganisatie onderzoek naar deed.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant