Tiki TangelderFoto: Henrike Grijsen
Tiki TangelderFoto: Henrike Grijsen

Fascinatie voor Tricot-schoorsteen leidt tot boek

Algemeen

WINTERSWIJK - De Winterswijkse Tiki Tangelder is al sinds haar jeugd gefascineerd door de schoorsteentoren bij de Tricot. "Als kind keek ik er altijd naar," zegt ze. "Als er wolken achter dreven, leek het net alsof de toren in zou storten. Dat vond ik fascinerend." Die fascinatie is gebleven en wordt nu gebruikt bij een opdracht die ze moet doen voor haar opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam.

Door Sander Damen

Tiki zit inmiddels in het derde jaar van de deeltijdopleiding tot Autonoom beeldend kunstenaar aan de Rietveld academie. Daarnaast geeft ze les aan de AZC-school in Winterswijk. "Voor de academie moest ik een opdracht uitvoeren in het thema 'Break', breken," zegt ze. "Daarbij moest ik direct aan de schoorsteen denken. Ik vind dat een interessant ding dat meer aandacht verdient. Vanuit mijn woning kijk ik er op uit en ik vraag me geregeld af wat er zou gebeuren als de toren daadwerkelijk om zou vallen."


Kettingreactie
Ze besloot de schoorsteentoren tot onderwerp van haar opdracht te maken. Daarvoor verzamelt ze verhalen over de toren die ze met tekeningen, foto's en interviews in een boek gaat bundelen. "Ik wil weten wat mensen hier in Winterswijk met de toren hebben," licht ze toe. "Dat kan van alles zijn: mensen die er regelmatig langskomen, die bij de Tricot gewerkt hebben of er gewoon een verhaal over willen vertellen."
Tiki bezoekt iedereen die een verhaal over de toren heeft. Ze neemt dan een interview af en maakt een foto. Ze verwerkt het interview, de foto en een door de geïnterviewde gemaakte tekening van de toren in het boek dat voor de zomer klaar moet zijn.
Inmiddels heeft ze al een aantal mensen bereid gevonden mee te werken aan het boek. "Ik kreeg in het begin niet veel reacties," zegt ze, "maar het gekke is dat het een telkens weer tot iets anders leidde. Vaak heb ik iemand gesproken die dan weer iemand kende die ook wel met mij wil spreken. Een soort kettingreactie."

Positieve reacties
Inmiddels heeft ze een aantal verhalen verzameld en diverse mensen geïnterviewd. "Ik ben in Ratum geweest en in Huppel, ik heb iemand van over de negentig jaar gesproken die nog bij de Tricot gewerkt heeft," vertelt ze. "Ook sprak ik mensen die gezien hebben hoe de bliksem in de toren insloeg en ik sprak mensen bij mij om de hoek die een mooi verhaal schreven waarin hun zoontje van vier een grote rol speelt. Ook dat jongetje heb ik gesproken."
Ze krijgt positieve reacties op haar project. "Mensen vertellen met dat ze het een leuk project vinden," zegt ze. Voor Tiki is het echter meer dan een leuk project. Ze houdt van de schoorsteen en wil de inwoners van Winterswijk op het bestaan van het historische landmark wijzen. De toren het respect geven dat hij in haar ogen verdient.
"Het is een beetje gek met die toren," zegt ze. "Iedereen komt er op enig moment wel eens langs, maar niemand weet er eigenlijk iets van. Het was zelfs heel moeilijk te achterhalen van wie de toren is. En ook zo iets geks… De sleutel van het deurtje van de toren is al jaren weg waardoor hij al heel lang niet meer open is geweest. Niemand weet waar die sleutel is."

'Triggeren'
Tiki vindt dat er meer aandacht voor de toren zou moeten zijn, vandaar ook dit project: "Deze toren verdient dat," zegt ze. "Hij kijkt al jaren uit over Winterswijk en weet precies wat hier gebeurt. Als het boek straks af is, wil ik iets bij de toren organiseren. Wat weet ik nog niet, maar in ieder geval iets om mensen bij de toren te krijgen en ze emotioneel triggeren na te denken over de schoorsteen, maar ook over hun buurt en de geschiedenis ervan."

Ook een verhaal over de schoorsteentoren? Mail chimneyTT@gmail.com.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant