Het AZC in Winterswijk zal niet worden benut voor extra opvang van vluchtelingen.
Het AZC in Winterswijk zal niet worden benut voor extra opvang van vluchtelingen.

Over maand duidelijkheid over extra opvang vluchtelingen

Algemeen

Tijdelijke noodopvang van 32 jonge vluchtelingen al twee keer verlengd

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Het zijn drukke weken voor wethouder Wim Aalderink. In zijn portefeuille zit de opvang van de vluchtelingen. "We zijn er continu mee bezig." Het begon met de vraag van Frank Roerdinkholder (VVD) in de commissie samenleving van enkele weken geleden om meer te doen in Winterswijk. Sindsdien is er veel over gesproken. In de raad, met bewoners, met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en met eigenaren van potentiële opvanglocaties. Intussen zijn er al extra vluchtelingen opgevangen. Het verblijf van de 32 jonge vluchtelingen in het Moter Hotel in Meddo is vrijdag nog eens met 72 uur verlengd.

Meteen gereageerd op onrust
Na de mededeling in de laatste raadsvergadering dat de gemeente meer vluchtelingen wilde opvangen, waarbij de leegstaande vleugel van de Vredense Hof als mogelijke opvangplek werd genoemd, ontstond er enige onrust in Winterswijk. "We hebben daar meteen op gereageerd door op de gemeentelijke website allerlei informatie te plaatsen", zegt Aalderink. Ook is er op maandag 28 september een inloopavond georganiseerd. Die werd bezocht door zo'n 150 personen, die in gesprek konden gaan met burgemeester Thijs van Beem, Aalderink zelf en een aantal ambtenaren. Ook waren van elke gemeenteraadsfractie twee personen aanwezig.

Bezorgdheid serieus nemen
"Het merendeel van de mensen was rustig", zegt Aalderink. "Er was maar één klein groepje dat verbaal agressief was. Daar viel niet mee te argumenteren." De wethouder snapt heel goed dat er onrust en bezorgdheid is. Hij praat al anderhalf jaar regelmatig met vertegenwoordigers van de omwonenden van het Asielzoekerscentrum (AZC). "Ik ben bij alle gesprekken met de omwonenden geweest. Als iemand iets als overlast ervaart, dan is dat zo. Dan moet je dat serieus nemen." De tijdelijke uitbreiding daar met 100 asielzoekers naar 500 is daar uitgebreid besproken met de buurt. Die nu definitief maken vindt Aalderink geen goed idee. "Dan kom je over als een onbetrouwbare overheid." Voor de extra opvang is daarom voor de wethouder alleen een andere locatie mogelijk.

Drie mogelijke opvangplekken
Aanvankelijk leek het dat de Vredense Hof snel die locatie zou kunnen worden, maar het COA heeft ook het oog laten vallen op de oude belastingkantoor en de voormalige school aan de Zonnebrink. Alle drie locaties zullen eerst aan een schouw worden onderworpen. "Dat doet het COA met de eigen dienst onroerend goed. Wat moet er gebeuren? Wat gaat het kosten? Is het financieel en organisatorisch realiseerbaar?" Over uiterlijk een maand zal het COA aangeven of een van de locaties gebruikt zal worden. "Als we deze extra opvang gaan doen", benadrukt Aalderink, "is dat voor twee jaar met eventueel een verlenging van één jaar. En niet meer." Ook daarover wil hij duidelijk zijn naar alle Winterswijkers.

Sneller naar huurwoning
Een ander spoor dat de gemeente bewandelt is dat van de statushouders, de erkende vluchtelingen, die vanuit het AZC moeten doorstromen naar gewone woningen. Voor Winterswijk is dit jaar de taakstelling 50. Voor volgend jaar 67. In overleg met particulieren en de Woonplaats wil Aalderink de taakstelling versneld zien te realiseren, want dan kunnen er weer andere vluchtelingen in het AZC opgevangen worden. Intussen is er al wel de tijdelijke noodopvang van jonge vluchtelingen. Vorig weekend werden die opgevangen op Camping de Twee Bruggen. "Er is geen gedoe geweest met deze groep", zegt Aalderink. "Ze hebben alles schoon achtergelaten en niets vernield." De wethouder is blij dat na de camping het Motor Hotel meewerkt aan de tijdelijke opvang, want vanzelfsprekend is dat niet. Onder de vrijwilligers die de jonge vluchtelingen begeleiden zijn ook gemeenteambtenaren. De wethouder is sowieso vol lof over de inzet van zijn medewerkers. Die hebben er de laatste weken allemaal zonder te morren veel tijd in gestoken, ook 's avonds en in het weekend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant