De vluchtelingen worden op allerlei manieren geholpen. Foto: Eveline Zuurbier
De vluchtelingen worden op allerlei manieren geholpen. Foto: Eveline Zuurbier

Heel Meddo zet zich in voor groep jonge vluchtelingen

Algemeen

MEDDO – De school en de kerk tonen zich betrokken bij de crisisopvang van een groep van 32 jonge vluchtelingen in Meddo. De groep van jongens tussen de 13 en 18 jaar, verblijft tot met donderdag 8 oktober. Afgelopen donderdag kwam de mededeling dat de jongeren nog drie dagen langer in het Motor Hotel Onland mochten verblijven. . "Ze mogen zo gaan genieten van de Champions League op televisie", reageert een betrokken vrijwilliger op de zojuist gedane mededeling vanuit het gemeentehuis. Een dag later is de buurt middels een brief geïnformeerd dat de jongeren nog eens 72 uur langer in Meddo blijven. Het COA is er niet in geslaagd een tijdelijke opvang elders in het land te vinden waar zij langer kunnen verblijven, meldt gemeente Winterswijk

Door: Eveline Zuurbier

Voor het raam van het hotel in Meddo hangt een spandoek, 'Welcome to Meddo, You are safe here'. Bij de ingang een spandoek met een geverfd opschrift 'Peace'. De school heeft al heel veel gedaan voor deze jongens, zodat ze zich welkom voelen. "Ze hebben het hotel gezellig versierd. De school had vandaag de deuren geopend voor de inzameling van kleding, sportschoenen, tassen, shampoo en douchespullen", vertelt Joep Dorsthorst. De Meddonaar is aangesteld als coördinator voor de geboden hulp die vanuit het kerkdorp komt. Joep Dorsthorst is een bekend vrijwilliger die zich inzet voor de kerk in Meddo. Zijn huis en carport dienen als tweede inzamelingspunt voor de benodigde spullen voor deze leeftijdsgroep. Via oproepen op Facebook is de hulp snel op gang gekomen. De bereidwilligheid om de jongens in het dorp te vermaken is groot. De voetbalvereniging Sc. Meddo heeft de velden voor zolang het gaat, in bruikleen gegeven voor een pot voetbal. In het weekend is dat in verband met de competitiewedstrijden wat lastiger.


De minderjarige vluchtelingen worden in Meddo begeleid door het Rode Kruis, medewerkers van COA, de gemeente Winterswijk en vrijwilligers die zich bij de gemeente Winterswijk hebben aangemeld. Onder hen is een student van de Radboud Universiteit. Hij is Syriër en reeds jaren woonachtig in Winterswijk. Hij treedt op als tolk. Uit welke toestand de jongens komen weet hij niet. "Daar vraag ik niet naar; ik wil ze geen verdriet aandoen. Het zijn nette, goed gemanierde jongeren. Goed opgeleid. Ze zijn door hun ouders gestuurd. Die zijn achtergebleven. Via Facebook en facetime houden ze dagelijks contact met elkaar. Ik heb de indruk dat ze zich goed voelen in Meddo." De meesten komen uit Syrië. Twee komen er uit Irak, twee uit Eritrea, één uit Afghanistan en één uit Soedan. Ze zijn op de vlucht vanwege het oorlogsgeweld in hun land.

De jongeren kwamen uit 72-uursopvang op camping Twee Bruggen in de buurtschap Miste aan de andere kant van de gemeente Winterswijk. Anderhalve week geleden kwamen zij Nederland binnen via het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Inmiddels heeft de gemeente Winterswijk besloten om de noodopvang in Meddo met nog eens 72 uur te verlengen. Daarbij roept de gemeente inwoners op zich aan te melden als vrijwilliger om de jongeren tijdens hun verblijf in Winterswijk te begeleiden. Daarbij gaat het onder meer om het organiseren van (sport)activiteiten en het geven van Nederlandse les. Belangstellenden kunnen zich melden bij de locatiecoördinator in het Motor Hotel, telefoon 06- 23412138, e-mail: noodopvang@winterswijk.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant