Een jeugdfoto van Gerrit Komrij. Foto: PR Komrijwerkgroep
Een jeugdfoto van Gerrit Komrij. Foto: PR Komrijwerkgroep

Komrijweek moet traditie worden

Algemeen

WINTERSWIJK Op 5 juli was het alweer drie jaar geleden dat Gerrit Komrij is overleden. Om te zorgen dat de schrijver van prachtige gedichten en hilarische columns niet vergeten wordt, wordt in oktober de eerste Komrijweek georganiseerd met diverse activiteiten.

Door Bernhard Harfsterkamp

Zo zal er een gedenksteen onthuld worden bij het geboortehuis van Komrij in de Iepenstraat en zal Kees van Kooten op woensdag 14 oktober de tweede Gerrit Komrijlezing verzorgen. Op speelse wijze en met hulp van personages uit de programma's, die hij samen met Wim de Bie maakte, zal hij commentaar geven op het werk van de Winterswijkse schrijver. Ook zal voor de derde keer het Komrijdictee worden gehouden, dit keer voor scholieren van het Marianum, Schaersvoorde en het Gerrit Komrijcollege.

Komrij blijven herinneren
Winterswijk probeert al sinds de dood van de markante schrijver de herinnering aan hem levend te houden. De scholengemeenschap die zijn naam draagt speelt daarbij een belangrijke rol. Alleen daarom zal hij in Winterswijk in herinnering blijven, maar hoe zal het in de rest van Nederland en de wereld vergaan? Schrijvers worden steeds sneller vergeten in een wereld waarin vooral hun televisieoptredens bepalend zijn en veel minder de boeken die zij schreven. Op initiatief van burgemeester Thijs van Beem is er daarom een Komrijwerkgroep opgericht, die zichzelf de opdracht heeft gegeven aandacht voor Komrij le blijven vragen. Niet alleen voor de plaatsgenoten, maar ook voor andere geïnteresseerden. Het streven is daarom om jaarlijks een Komrijweek te houden met allerlei activiteiten.

Gedichten
Vast onderdeel van die week zijn de Komrijlezing en het dictee. Dit jaar zal ook onder begeleiding in de voetsporen van Komrij door zijn geboortedorp gelopen kunnen worden. Van de literaire Komrijtocht is inmiddels ook een app voor de mobiele telefoon beschikbaar, die verkrijgbaar is via de VVV. Daarnaast zijn er in de Komrijweek nog een aantal kleinere activiteiten. Zo zullen op dinsdag 13 oktober leerlingen van het Gerrit Komrij College op verschillende straathoeken rond de markt in Winterswijk hun gedichten voordragen. Gelijktijdig zal op de markt een caravan staan, waarin leerlingen passanten de gelegenheid geven hun gedichten of versjes voor te dragen. Wim Scholtz zal al eerder, op maandag 5 en woensdag 7 oktober persoonlijke herinneringen ophalen aan Komrij, telkens om 20 uur in het Kunstende voor een beperkt publiek. Opgave via 533533 (Museumfabriek) of 513044 (Wim Scholtz).

Komrijwerkgroep
Naast de burgemeester bestaat de Komrijwerkgroep uit Ed de Graaff van het GKC-college, Wim van Gelder, voormalig commissaris van de Koningin in Zeeland, nu woonachtig in Winterswijk, Wim Scholtz, jeugdvriend van de schrijver en Bernhard Harfsterkamp, die 'De winter wist van geen wijken. Een literaire tocht door het Winterswijk van Gerrit Komrij' samenstelde. De werkgroep wordt ondersteund door Allon Sarfati, die een werkervaringsplaats bij de gemeente heeft. Zij willen niet alleen het werk van Komrij in Winterswijk levend houden, maar zijn ook bezig te bekijken hoe de relatie met Portugal, waar de schrijver zo lang heeft gewoond, beter kan worden ingevuld. Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant